Magyar mérnökök munkája a Genfi autószalonon

Idén immáron 81. alkalommal rendezik meg a Genfi Autószalont, ahol bemutatkozik a Micron nevű elektromos kisautó. A járművet a Mondexdesign elképzelései alapján magyar mérnökök tervezték és valósították meg, alig több mint 5 hónap alatt, a francia EXID Assistance Aux Project megbízásából. Az autó építésének szervezését és az elektromos rendszer tervezését-kivitelezését a budapesti székhelyű Mool Invest Kft., a gépészeti tervezéshez kapcsolódó mérnöki feladatokat pedig a győri illetőségű Meshining Engineering Kft. látta el, több mint 30, zömében magyar beszállítóra támaszkodva. A két cég már korábban is dolgozott együtt: közösen készítették el Magyarország első üzemanyagcellás járművét, a HY-GO™-t.
A Micron prototípusát az STS Group Zrt. telephelyén, a Győri Ipari Parkban keltették életre a fejlesztők. A jármű olyan egyszerű, tiszta és gazdaságos városi jármű, amely őszinte és praktikus választ ad a nagy forgalmú városok környezeti problémájára.
A csökkentett teljesítményű változat akár 16 éves kortól vezethető jogosítvány nélkül, a teljes értékű változatot pedig két darab, egyenként 7,5 kW-os kerékagymotor hajtja, ami a 350 kg összsúlyhoz képest nagyon dinamikus mozgást tesz lehetővé, így egy új szabadsági fokkal bővítheti a városi közlekedés palettáját. Az 1 méter széles, 1,4 méter magas és 2,1 méter hosszú autó már a formája miatt is kitűnik a tömegből, de egyediségét a napfénytető, a felfelé nyíló ajtók és az egyedi ülés is tovább fokozza. A felhasználói igényekhez igazodva többféle kapacitású, lítium akkumulátorcsomaggal rendelkező elektromos autó hatótávolsága városi használatban 80-150 km, és szabványos 16A-es konnektorból 3-6 óra alatt feltölthető.
A francia megrendelő tervei szerint 2012 júniusától már a kereskedelmi forgalomban is kapható lesz a két négyzetméternyi szabadságot ígérő városi kisautó.


A HYGO formája, és az elkészítés gyorsasága felkeltette egy francia projektgazda figyelmét, aki (a HYGO-hoz egyébként hasonló koncepcióban, de 4 keréken) gondolta el a jövő közlekedési módját. Egy dizájnerrel készíttetett egy 3D rajzot, amit mi 6 hónap alatt változtatunk valósággá. A járművet a 2011-es Genfi Autószalonon mutatta be a francia úriember, és ez olyan jól sikerült, hogy egy Párizs környéki kistérségi társulás támogatásra érdemesnek ítélte a projektet, és megfinanszírozza a 2. (továbbfejlesztett, a szériagyártáshoz már közelebb álló) prototípus készítését, ami szintén Genfben fog bemutatkozni.

A francia dizájner 3DStudio-ban készített egy modellt, ami (lévén, hogy nem járműtervezőről van szó), sem a valós méreteket, sem az olyan alapvető fizikai dolgokat nem vette figyelembe, hogy pl. egy anyagnak vastagsága is van, vagy hogy a keréknek oldalra is el kell fordulnia egy kanyarban, ezért sok munka volt a tervek átdolgozása

(át)TervezésSzerelés

Micron a 2011-es Genfi AutószalononMicron a 2011-es AHJV-n


Kategóriagyőztes (a HYGO előtt).